Hoe bevorder je mindfulness met hobby’s

Hobby's voor mindfulness

Heb je last van drukte, stress en heb je het gevoel alsof het allemaal teveel wordt. Dit ervaarde ik ook, om hier een oplossing voor te vinden ben ik op onderzoek uitgegaan. Tot ik stuitte op mindfulness. Mindfulness is het combineren van cognitieve gedragstherapieën met mindfulness-strategieën. Dit was de oplossing voor mijn overmatige stress.

Mijn tips en trucs zal ik niet voor mijzelf houden maar ga ik vandaag met jou delen in het volgende artikel. Tijdens dit artikel zullen wij een diepere duik nemen in het concept van mindfulness. Weet jij nog niet wat mindfulness is? Kom dan alles te weten over mindfulness in het volgende artikel. Ik wens je veel leesplezier, laat gerust comments achter met vragen over dit artikel en deze zullen snel beantwoord worden. Zo streven wij samen naar een stressvrij leven!

Wat wordt er bedoeld met mindfulness?

Ah, mindfulness. Het is een van die trendy buzzwoorden die je hoort op yogaretraites en in de wachtkamers van therapeuten. Maar laat je niet misleiden door het modieuze tintje; dit oude concept heeft veel meer te bieden dan een hashtag op sociale media. Dus, wat betekent het eigenlijk om ‘mindful’ te zijn?

Definitie en Oorsprong

Mindfulness betekent in de eenvoudigste vorm: aandachtig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen. Oorspronkelijk komt het concept uit het boeddhisme, waar het deel uitmaakte van eeuwenoude meditatieve praktijken. Het is een beetje zoals wijn: hoe ouder, hoe beter. Maar in tegenstelling tot een goede fles Bordeaux, hoef je geen kenner te zijn om de waarde ervan te begrijpen.

Hoewel mindfulness in het Westen vaak als een therapeutische techniek wordt beschouwd, is het in feite een universele vaardigheid, net zo natuurlijk als ademhalen. En net zoals ademhalen kan het met de juiste oefening veel bewuster en effectiever worden uitgevoerd.

Het belang van mindfulness

In een wereld die overspoeld wordt door eindeloze meldingen, schermtijd en to-dolijsten, kan het moeilijk zijn om even stil te staan en je bewust te worden van het huidige moment. Denk maar eens aan hoe vaak je een maaltijd hebt gegeten zonder echt te proeven, of een wandeling hebt gemaakt terwijl je hoofd ergens anders was. Wanneer was de laatste keer dat je echt stopte om de rozen te ruiken, zowel figuurlijk als letterlijk?

Juist die aandacht voor het hier en nu kan een opmerkelijke impact hebben op je mentale welzijn. Het is alsof je jezelf een mentale “time-out” geeft van het hectische schema van het leven. En geloof me, je mentale welzijn zal je er dankbaar voor zijn, net zoals je lichaam je dankbaar is als je een keer niet kiest voor fastfood maar voor een gezonde maaltijd.

Dus de volgende keer dat iemand je vraagt of je aan mindfulness doet, kun je in alle eerlijkheid zeggen dat het geen modieuze rage is, maar een tijdloze vaardigheid, net zo essentieel als ademhalen. En wie weet, misschien wordt het je nieuwe hobby. Want laten we eerlijk zijn, het is een stuk goedkoper dan golf en je hoeft er niet eens voor uit huis!

Wat is Mindfulness Therapie?

Bij mindfulness therapie hebben we het niet over een praatgroep waar je je diepste angsten deelt met een kopje kruidenthee in de hand. Nee, dit is de wetenschappelijke benadering van mindfulness, compleet met jargon dat je niet op een gemiddeld yogaretreat tegenkomt. Laten we het eens onder de loep nemen. Wat is mindfulness eigenlijk? Kom erachter in dit artikel.

Combinatie van Cognitieve Gedragstherapie en Mindfulness

In mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie, of MBCT als je van acroniemen houdt, wordt de klassieke cognitieve gedragstherapie samengevoegd met mindfulness-strategieën. Denk aan het als het “dreamteam” van mentale gezondheid, waarbij de kracht van het hier en nu wordt gecombineerd met het doorgronden van je gedachten en gedrag. In deze therapievorm wordt je aangeleerd om je gedachten als voorbijgaande fenomenen te zien, eerder dan als vaste waarheden.

Toepassingen in de Psychologie

MBCT wordt toegepast bij diverse psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen. Een onderzoek kan zelfs suggereren dat MBCT even effectief is als antidepressiva in het voorkomen van een terugval bij depressie. Geen panacee, maar wel een tool in je gereedschapskist van coping-strategieën.

Wat doe je tijdens mindfulness?

De kunst van het ‘niets doen’, maar dan met een doel. Het lijkt misschien een contradictie in termen, maar dat is precies waar mindfulness om draait. Niet gewoon op de bank zitten en staren naar de laatste aflevering van je favoriete serie, maar actief aandacht geven aan het heden. Laten we eens kijken hoe dat in de praktijk werkt.

Welke hobby’s voor mindfulness?

Er zijn een heleboel hobby’s die helpen bij mindfulness, wij hebben een uitgebreide lijst voor jou op een rijtje gezet. Lees het in dit artikel.

Focus op ademhaling, objecten of activiteiten

Tijdens een mindfulness-sessie kan je focus liggen op verschillende elementen. Dit kan de ademhaling zijn, een specifiek object in de kamer, of zelfs een alledaagse activiteit zoals afwassen. Het klinkt misschien zo simpel dat je denkt dat je je tijd verspilt, maar dat is de truc; je verspilt je tijd juist als je niet oplet. Mindfulness is de diamant die je ontdekt als je stopt met het graven door de modder van afleiding en automatische gedachten.

Doel: Bewuste aandacht en loskomen van automatische gedachten

Wat is het einddoel? Dat je bewust wordt van het huidige moment, los van de ‘ruis’ van het leven. Of je nu een liefhebber bent van jazzmuziek of niet, het leven zit vol met ruis—dat continue geklets in je hoofd over deadlines, sociale verplichtingen en die eeuwige boodschappenlijst. Mindfulness leert je hoe je het volume van die ruis kan verlagen.

Mindfulness Oefeningen voor Thuis en Beginners

Mindfulness Oefeningen voor Thuis en Beginners

Ademhalingsmeditatie:

Neem plaats in een comfortabele stoel en sluit je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling. Tel tot vier tijdens het inademen, houd je adem vier tellen vast, en adem in vier tellen uit. Vergeet niet: als je afdwaalt, is het geen mislukking maar een kans om opnieuw te focussen.

Bodyscan:

Lig op je rug en scan je lichaam van tenen tot hoofd. Voel de contactpunten tussen je lichaam en de vloer, het gevoel van je kleding op je huid, de temperatuur van de kamer. Het is als een inwendige röntgenscan maar zonder de medische rekening.

Mindful Koken:

De keuken is niet alleen een plaats voor culinaire magie; het kan ook je persoonlijke mindfulness-laboratorium zijn. Voel de textuur van de groenten, ruik de kruiden, hoor het sissen van de pan. Wie had gedacht dat je avondeten maken zou lijken op een sessie bij de therapeut, maar dan goedkoper?

Dus de volgende keer dat je je overweldigd voelt door het leven, denk eraan: een mindfulness-moment is slechts een ademhaling verwijderd.

Mindfulness Voordelen

En dan nu de voordelen, die gaan van “ah, dat is leuk” tot “wauw, ik had geen idee dat dit kon!”

Vermindering van stress

Je zult minder stress ervaren, niet omdat je problemen verdwijnen, maar omdat je er anders mee om leert gaan. Het is net als het aanschouwen van een schilderij: je ziet hetzelfde beeld, maar vanuit een ander perspectief.

Verbeterde focus

Geloof me, zelfs een goudvis met een aandachtsspanne van negen seconden zou jaloers zijn op jouw nieuwe concentratievermogen.

Emotionele intelligentie

Je wordt meer afgestemd op je emoties en die van anderen, waardoor sociale situaties minder aanvoelen als een mijnenveld en meer als een dansvloer.

Sterker immuunsysteem

Je lichaam zal je dankbaar zijn, en je zult minder vaak hoeven te niezen in het bijzijn van je schoonfamilie. Win-win.

Het Verband tussen Mindfulness en Hobby’s

Tot slot, hoe kunnen hobby’s in dit plaatje passen?

Hoe hobby’s als een vorm van mindfulness kunnen dienen

Hobby’s zijn de onbezongen helden van mindfulness. Ze brengen je in een ‘flow’-toestand, waarbij de wereld om je heen even lijkt te verdwijnen. Of je nu een diamond painting maakt, breit, of in de tuin werkt, je bent helemaal opgeslokt in het moment.

Voorbeelden van hobby’s die bijdragen aan mindfulness

Schilderen kan je helpen om kleur niet alleen op doek, maar ook in je leven te brengen. Breien? Dat is meditatie met een tastbaar resultaat, en je krijgt er ook nog eens een mooie sjaal uit. Tuinieren laat je letterlijk de vruchten plukken van aandacht en zorg. Of maak een mooie diamond painting met een eigen foto, zo creëer je een persoonlijke band met jouw hobby wat zorgt voor een nog betere mindfulness ervaring.

Dus daar heb je het. Mindfulness is meer dan een modewoord; het is een manier van leven. En het goede nieuws? Je kunt beginnen waar je nu bent, met wat je nu doet. Geen inschrijfgeld, geen wachtlijsten, alleen jij en het huidige moment. Wat houdt je nog tegen?

ot slot

En daar zijn we dan, aan het einde van het artikel. Ontbreekt er informatie? Laat het weten in de opmerkingen dan zullen wij dit zeker voor u toevoegen. Maar zoals elk goed avontuur leert ons: het einde is slechts een nieuw begin. Dus voordat je weer opgaat in de wervelwind van je dagelijkse leven—die eindeloze vergaderingen, die to-do lijsten die zich vermenigvuldigen als konijnen in de lente—laten we even de hoogtepunten op een rijtje zetten.

Kern van het artikel

We hebben het gehad over mindfulness als bewuste aandacht voor het heden. We hebben de wetenschappelijke achtergrond verkend, met een knipoog naar de combinatie van cognitieve gedragstherapie en die oh-zo-nu-trendy mindfulness. Je hebt geleerd dat er diverse manieren zijn om dit in de praktijk te brengen, of je nu kiest voor ademhalingsoefeningen, een lichamelijke ‘scan’, of zelfs het omarmen van de culinaire kunsten als een vorm van mindfulness.

Voordelen in het kort

Oh ja, laten we de voordelen niet vergeten. Want wie wil er nu niet minder stress, meer focus, een hoger EQ en een sterker immuunsysteem? Klinkt als de superheldenversie van jezelf, toch?

Mindfulness en hobby’s samen

En tot slot, mindfulness en hobby’s. Die activiteiten die we vaak als ‘tijdverdrijf’ bestempelen, kunnen juist je ultieme mindfulness-partners zijn. Of je nu een Bob Ross in de dop bent of eerder de soort die geniet van het ritmische tikken van breinaalden—hobby’s zijn niet enkel leuk, maar ook nog eens goed voor je mentale gezondheid.

Om het samen te vatten in een klein, maar doeltreffend anekdootje: stel je een leven voor waarin je je geen zorgen meer maakt over het verleden of de toekomst. Je leeft in het nu, zoals een hond die uit het raam staart en gewoon geniet van wat er te zien is. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat mindfulness de kunst is van het ‘zijn’ en niet zozeer van het ‘doen’. En wie kan daar nu iets tegen hebben?

Dus daar heb je het, lieve lezers. Mindfulness is niet zozeer een trend als wel een levenslange reis. En zoals bij elke goede reis, is het niet de bestemming maar de weg ernaartoe die telt. Ik zeg, gordels om en genieten van de rit. Wat is jouw volgende bestemming?

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn winkelwagen
🎁 Nog maar  1,00 verwijderd van gratis verzending
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.