bloemen leren schilderen

Dit artikel is geschreven door:

Bloemen schilderen: 12 tips voor jouw bloemenschilderijen

INHOUDSOPGAVE

Wil je graag bloemen schilderen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben de 10 belangrijkste tips op een rijtje gezet om het gemakkelijker te maken te beginnen met het schilderen van bloemen. Het is niet voor niets dat bloemen de meest populaire motieven zijn bij schilderen – ze zijn prachtig, maken je vrolijk en het is zo leuk om bloemen te vereeuwigen op papier!

Voornamelijk in de lente en de zomer zijn de bloemen prachtig. Zo heb je al snel het gevoel om deze bloemen voor eeuwig vast te leggen op papier of canvas. Maar hoe begin je zo’n bloemenschilderij? Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe je bloemen kan leren schilderen? Ben je wel creatief genoeg? Welke spullen heb je nodig? Kan je het wel echt? Natuurlijk! Met deze 10 tips kan iedereen het!

We nemen graag jouw twijfel weg, want schilderen is veel eenvoudiger dan je vaak denkt, zo kan iedereen een mooi bloemenschilderij maken! Wil je met behulp van kleine steentjes, wax en een canvas bloemen schilderen? Bekijk dan eens ons Diamond Painting assortiment met bloemen, rozen, hortensia’s enzovoort.

Bloemen schilderen: tips en tricks

Tip 1: Heb geduld bij het maken van bloemschilderijen

De eerste en wellicht belangrijkste tip die we voor je hebben is deze: heb geduld. Zoals iedereen weet, wordt je niet zomaar een expert in bloemen schilderen. Je eerste bloemschilderijen zijn wellicht nog niet wat je ervan gehoopt had, maar dat is okay! Je hebt in elk geval al een start gemaakt. Dit is een basis waarop je kunt voortbouwen. Start gewoon, wees geduldig en behandel jezelf met vriendelijkheid. Erken dat sommige details nog wat finetuning kunnen gebruiken. Je zult verrast zijn hoe snel je vooruitgang boekt en de kwaliteit van jouw bloementekeningen omhoog gaan en hoe je zelfvertrouwen toeneemt met elk nieuw schilderij dat je voltooit!

De eerste stap is meestal het lastigste. Verwacht geen volmaakt schilderij, maar benader het tekenen van bloemen met een open houding, plezier en nieuwsgierigheid. Wat meer telt dan het uiteindelijke resultaat is je durf om gewoon te beginnen!

Start met simpele bloemen

Tip 2: Start met simpele bloemen

Lelies, Rozen, hortensia’s; er zijn talloze bloemen die je met hun schoonheid kunnen betoveren en die je direct wilt vereeuwigen op canvas of papier.

Echter, is het een feit dat bloemen die uitblinken in details en fijnheden niet makkelijk te zijn te schilderen. Daarom is onze raad: kies voor bloemen met een simpelere vorm als je start met bloem verven!

Bijvoorbeeld, tulpen, madeliefjes en zonnebloemen zijn uitstekende keuzes als je jouw kwaliteit van bloemschilderijen wil verbeteren. Ze hebben doorgaans een minder gecompliceerde vorm en daardoor kun je je focussen op het ontwikkelen van basisvaardigheden zonder overweldigd te raken. Je kunt later altijd nog overstappen op complexere bloemsoorten zodra je meer zelfvertrouwen en behendigheid hebt opgebouwd.

Zo maak je het jezelf een stuk eenvoudiger in het begin en kun je sneller vooruitgang boeken. Het is een goede manier om vertrouwd te raken met de basisprincipes van het bloemen schilderen voordat je je waagt aan meer complexe onderwerpen.

realistische bloemen schilderen

Tip 3: Realistische bloemen schilderen

Er zijn talrijke technieken en stijlen als het aankomt op het schilderen van bloemen. Stel jezelf de vraag of je streeft naar een fotorealistische weergave, of dat je je meer op je gemak voelt met een de abstracte kunsstijl.

Je kunt al indrukwekkende resultaten bereiken met simpele penseelstreken en kleurvlakken. Of je nu kiest voor fineliners, pastelkrijt of potloden, je kunt ervoor kiezen om enkel de belangrijkste elementen te benadrukken.

Laat je inspireren door werken van grote meesters zoals Monet of Van Gogh. Als je hun bloemenschilderijen bestudeert, zul je opmerken dat zelfs zij niet altijd met minutieuze details werkten. En toch zijn hun werken nu miljoenen waard!

Dit stelt je in staat om de veelzijdigheid van bloem schilderen simpel te verkennen, van fotorealistische benaderingen tot meer abstracte stijlen, en helpt je te ontdekken wat het beste bij jou past.

Tip: Ben je benieuwd naar de diamond painting kunst assortiment met grote namen zoals Van Gogh, Monet, Vermeer en Rembrandt? Bekijk dan het gehele assortiment.

Tip 4: Begin met tekenen!

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk regelmatig tekenen is. Maak er een gewoonte van om dagelijks een korte schets te maken. Dit helpt niet alleen om je technieken in bloem verven te verfijnen, maar het scherpt ook je observatievermogen en je zal snel vooruitgang merken bij het leren tekenen. En het vermogen om goed te ‘zien’ is een van je waardevolste tools om later elk gewenst motief naar jouw hand te zetten.

Het is daarnaast erg bevredigend om je schetsboek te vullen met diverse indrukken en beelden. Hierdoor wordt het proces van bloemen schilderen veel aangenamer en kun je met meer zelfvertrouwen complexere projecten aanpakken!

Tip 5: Teken vanuit het echte leven

Als je bloemen wilt schilderen, raden we je aan om niet vanaf een foto te werken, maar liever in een natuurlijke setting zoals een park. Daar kun je de details veel gedetailleerder waarnemen en krijg je een beter inzicht in de subtiele vormen en nuances dan wanneer je naar een foto kijkt.

Daarnaast biedt een fysieke locatie je de mogelijkheid om de bloem vanuit verschillende hoeken en perspectieven te bestuderen. Dit levert je een rijkere ervaring op.

Het is eveneens een unieke ervaring om direct in de natuur te schilderen simpel vaardigheden te oefenen, of om mooie bloemsoorten mee naar huis te nemen voor verdere studie 🙂

Bonus: Ben je benieuwd naar het assortiment diamond painting bloemen met zonnebloemen, hortensia’s, bloemen in vaas en tulpen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment.

Gebruik de juiste materialen

Tip 6: Gebruik de juiste materialen

Investeren in goede kwaliteit penselen, verf en papier kan een groot verschil maken in het eindresultaat van je bloemenschilderij. Verschillende penselen bieden verschillende mogelijkheden voor textuur en detail, dus het is waardevol om te investeren in verschillende penselen, dit kunnen penselen zijn van bekende merken als “Van Bleiswijck” of wat minder populaire maar erg kwalitatieve merken zoals van Yuko.

Tip 7: Experimenteer met verschillende achtergronden

De achtergrond kan een groot verschil maken in hoe je bloem op het canvas uitkomt. Experimenteer met verschillende kleuren en texturen om te zien welke de bloem het beste tot zijn recht laat komen. Dit is een leuk onderdeel van het proces waarin je kunt spelen met contrast en harmonie.

Tip 8: Hou rekening met de licht en -schaduw inval

De manier waarop licht en schaduw op je bloem vallen, kan veel toevoegen aan de realiteit en diepte van het beeld. Oefen met deze elementen om je bloemen tekening simpel maar effectief te maken.

Tip 9: Werk aan compositie en balans

Compositie is niet iets om over het hoofd te zien. Waar je een bloem plaatst op het canvas kan een enorm verschil maken in de visuele aantrekkingskracht van je werk. Speel met verschillende layouts en overweeg elementen zoals symmetrie, evenwicht en focuspunten. Door bewust na te denken over de compositie, zorg je dat de kijker zijn ogen niet van jouw kunstwerk kan afhouden.

Tip 10: Verdiep je in technieken

Net als dat er talloze bloemsoorten zijn, zijn er ook talloze technieken voor schilderen. Van nat-in-nat tot droogborstelen, elke techniek biedt een unieke textuur en visuele ervaring. Probeer verschillende technieken uit om te zien welke het beste past bij jouw stijl en het type bloem dat je schildert. Dit is een spannende manier om variatie en diepte in je werk te brengen.

Tip 11 : Zoek inspiratie en vraag feedback

Laat je inspireren door andere kunstenaars, boeken of zelfs door het deelnemen aan een workshop. Feedback van anderen kan je nieuwe inzichten geven en je helpen om je schildertechnieken te verbeteren. Sta open voor kritiek en gebruik het als een middel voor groei en verbetering.

hand-die-een-prachtig-bloemen-schilderij-maakt

Tip 12: Geniet van het proces

Bloem schilderen gaat niet alleen over het eindresultaat, het is net zo belangrijk om van de reis ernaartoe te genieten. De voldoening van het zien ontstaan van een bloem op je canvas is op zichzelf al een beloning. Gebruik deze tijd om jezelf te vinden, om je gedachten te ordenen of gewoon om in het moment te zijn.

Als je gefocust bent op alleen het perfecte eindresultaat, loop je het risico te vergeten waarom je in de eerste plaats begon met schilderen. Ontspan, adem diep in en uit, en laat je kwast het werk doen. Het gaat niet om snelheid, maar om het proces en de ervaring die je opdoet. Of je nu ervoor kiest je bloemenschilderij op een complexe of simpele manier, onthoud: de ware kunst zit niet alleen in het kunstwerk zelf, maar ook in de kunstenaar.

Dus neem de tijd, waardeer elke penseelstreek en elke kleur die je kiest. Je zult merken dat deze waardering voor het proces je niet alleen een betere schilder maakt, maar je ook een diepere voldoening geeft.

Door te genieten van het proces, kun je jezelf op een dieper niveau in je kunst onderdompelen en uiteindelijk een kunstwerk creëren dat niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook rijk aan persoonlijke betekenis.

Wij hopen dat je hebt genoten van dit artikel, dat je wat hebt opgestoken over het schilderen van bloemen en dat je nieuwe informatie hebt ontdekt die je hiervoor nog niet wist. Wij waarderen het enorm dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen.

Heb je andere tips die jij zelf gebruikt die nog niet in het artikel benoemd worden? Deel deze dan zeker in de opmerkingen hieronder, zo kan jij andere kunstenaars helpen met het behalen van een prachtig resultaat!

Voor beginners

Ontdek jouw creatieve kant en kom volledig tot rust met diamond painting. Of jouw voorkeur nou ligt bij oude meesters, bloemen, dieren of Disney. Wij hebben het allemaal, bekijk onze diamond paintings voor beginners.

Eigen foto

34,95 11,95

Bloemen in vaas

34,95 €24,95

Boot

36,00 €18,00

Maan uitzicht

30,00 €13,95

Begin vandaag met Diamond Painting!

Beginnen met Diamond Painting? Ontvang een gratis layout van ons! Deel jouw foto en wij doen de rest.

Begin vandaag met Diamond Painting!

Beginnen met Diamond Painting? Ontvang een gratis layout van ons! Deel jouw foto en wij doen de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *