Creatieve hobby's voor senioren

Dit artikel is geschreven door:

Creatieve hobby’s voor senioren

INHOUDSOPGAVE

Als senior is het erg belangrijk om creatief bezig te zijn, dit merk ik dagelijks bij mijn moeder. Het gevoel van bezig zijn, aan iets werken en iets behalen is waar ze van houdt. Dan maakt het niet uit wat de hobby is, zolang ze maar bezig is. De afgelopen jaren heeft ze enorm veel hobby’s geprobeerd een paar van haar favorieten zijn Diamond painting en Schilderen op nummer. Ik zal alle hobby’s die mijn moeder heeft geprobeerd uitleggen in dit artikel en zal de voor en nadelen ervan benomen. Zo kan jij zelf voor jouw ouder of voor jezelf kiezen welke hobby het beste past! 

Staat één van jouw favoriete hobby’s niet tussen dit lijstje? Laat het dan weten in de reacties! 

 

Twee senioren die gezellig aan het knutselen zijn

Hoe behoud je cognitieve vaardigheden op oudere leeftijd?

Cognitie is de definitie van mentale perceptie en beschrijft het vermogen om signalen uit de omgeving waar te nemen en te verwerken. Dit vormt de verbinding tussen de hersenen en de omgeving. Dit was even een moeilijke maar belangrijke definitie, in normale mensentaal. Cognitie is jouw denkvermogen. Cognitieve vaardigheden omvatten:

  • Aandacht
  • Waarneming
  • Onthouden
  • Herinnering
  • Verwerken
  • Leren
  • Begrijpen

Het is natuurlijk erg fijn om deze vaardigheden te behouden ook op oudere leeftijd, het uitvoeren van hobby’s draagt hieraan bij. 

Onderzoek naar het Verband tussen Cognitie en Hobby’s bij Ouderen

In een recent onderzoek van Diamondpaintingwinkel.com dat zich richtte op het verband tussen cognitieve vaardigheden en het hebben van hobby’s bij ouderen, werd een uitgebreide enquête uitgevoerd onder 10.000 senioren. Het primaire doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in hoe hobby’s kunnen bijdragen aan het behoud en de verbetering van cognitieve functies bij ouderen.

Methodologie
De studie gebruikte een gedetailleerde vragenlijst die verstuurd werd naar een grote en gevarieerde groep senioren. De respondenten werden geselecteerd uit verschillende geografische en sociaal-economische achtergronden om een representatief beeld te krijgen van de oudere bevolking. De enquête bevatte vragen over de soorten hobby’s die de deelnemers beoefenden, de frequentie van deze activiteiten, en zelfbeoordelingen van hun cognitieve vaardigheden.

Belangrijkste Bevindingen
De voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen op een significante correlatie tussen regelmatige betrokkenheid bij hobby’s en hogere niveaus van cognitieve functies. Veel respondenten gaven aan dat ze actief deelnamen aan creatieve en intellectueel stimulerende activiteiten, zoals schilderen, schaken, tuinieren, lezen en handwerken.

Opvallend was dat deelnemers die regelmatig hobby’s beoefenden, beter scoorden op gebieden als geheugen, concentratie, probleemoplossend vermogen en algemene mentale scherpte. Deze bevindingen suggereren dat hobby’s niet alleen een bron van plezier en ontspanning zijn, maar ook potentieel bijdragen aan het behoud van cognitieve gezondheid.


Conclusies en Vervolgstappen

Dit onderzoek benadrukt het belang van actieve vrijetijdsbesteding voor de cognitieve gezondheid bij ouderen. De resultaten ondersteunen het idee dat het stimuleren van senioren om hobby’s te beoefenen een effectieve strategie kan zijn om cognitieve achteruitgang te vertragen. 

Resultaten onderzoek creativiteit senioren

Diamond Painting

Deze creatieve bezigheid met eenvoudige toepassing helpt ouderen om stress te verminderen en te ontspannen, terwijl ze unieke kunstwerken creëren. Zowel het proces van het maken van de afbeeldingen als het eindresultaat bieden veel plezier. Diamond Painting lijkt op schilderen op nummer, maar in plaats van verf gebruiken deelnemers steentjes op een zelfklevend canvas. Letters, cijfers en symbolen dienen als gids voor waar welke gekleurde steentjes horen. Het eindresultaat is een uniek beeld, een decoratief element dat elke ruimte siert.

Handwerk

Handwerk is ongetwijfeld de favoriete bezigheid van veel oudere dames, terwijl heren hier vaak gemengde gevoelens over hebben. Terwijl de jongere generatie heerst over computers en social media, excelleert onze oma in handwerk. Ze breit en haakt kleding, tafelkleden of keukenaccessoires met een professionaliteit die bewonderenswaardig is.

Hun enthousiasme in handwerk is aanstekelijk, en ze delen hun passie door regelmatig prachtige geschenken te creëren. Zelfgemaakte spullen worden altijd gewaardeerd, wetende dat ze niet alleen gekocht, maar met liefde gemaakt zijn.

Kaartspelen

Kaartspelen behoren tot de favoriete bezigheden van veel ouderen, omdat ze ontmoetingen, amusement en plezier met familie, vrienden en kennissen betekenen. Samen genieten van een fijne tijd terwijl kaartspelen het geheugen, strategisch denken en rekenvaardigheden ondersteunen en verbeteren.

Puzzelen

Puzzelen is op elke leeftijd een plezier. Deze activiteit daagt het kortetermijngeheugen uit, vergroot het voorstellingsvermogen, vereist doorzettingsvermogen en traint de fijne motoriek.

De puzzelstukjes moeten niet te klein zijn, goed grijpbaar en niet te talrijk.

Senior die gezellig aan het lezen is in zijn tuin

Lezen

Lezen traint het geheugen en helpt om andere vaardigheden te behouden. Dit moet altijd in de juiste zithouding gebeuren.

Pottenbakken

Ouderen waarderen het zeer als ze iets zelf kunnen maken, waarbij ze hun creativiteit de vrije loop laten en uiteindelijk het resultaat kunnen zien. Pottenbakken met het juiste gereedschap kan een grote meerwaarde zijn voor grootouders, vooral omdat het eindresultaat zichtbaar en bruikbaar is.

Bakken

Veel ouderen missen het bakken op latere leeftijd. Bijna alle recepten zitten in het geheugen gegrift en het eindproduct is onvergelijkbaar.

 

En dit brengt dit lijstje tot einde, ik had nooit gedacht toen ik aan dit artikel begon dat ik een heel onderzoek zou uitvoeren. Maar toch, het duurde daarom even, maar ik ben er trots op. Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad en dat je de perfect hobby vindt die bij jou aansluit!

Voor beginners

Ontdek jouw creatieve kant en kom volledig tot rust met diamond painting. Of jouw voorkeur nou ligt bij oude meesters, bloemen, dieren of Disney. Wij hebben het allemaal, bekijk onze diamond paintings voor beginners.

Eigen foto

34,95 11,95

Bloemen in vaas

34,95 €24,95

Boot

36,00 €18,00

Maan uitzicht

30,00 €13,95

Begin vandaag met Diamond Painting!

Beginnen met Diamond Painting? Ontvang een gratis layout van ons! Deel jouw foto en wij doen de rest.

Begin vandaag met Diamond Painting!

Beginnen met Diamond Painting? Ontvang een gratis layout van ons! Deel jouw foto en wij doen de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *